Het beste e-commerce platform heet Utopia

Welke webshop architectuur of ecommerce platform gebruik je of overweeg je voor je webshop? Een goed en passend webshop systeem is naast de marketingstrategie een belangrijke succesfactor. Dit is dan ook een van de eerste, inhoudelijke vragen die ik tijdens het implementatietraject aan mijn klanten stel. Er is immers zoveel te kiezen in de webshopwereld. Waar begin je in je zoektocht? Hierbij een aantal tips.

Kiezen voor een open- of een gesloten software

Je kunt globaal kiezen uit twee smaken: open-source of dichtgetimmerde SaaS software. Wat is het beste systeem? Utopia. Een beetje flauw, maar die is er niet. Ik kan je bij voorbaat al zeggen dat het beste webshop systeem niet bestaat. Het is altijd wikken en wegen. Je zult moeten afwegen welk webshopsysteem het beste past voor jouw bedrijf. Ik gebruik hiervoor als hulpmiddel wat ik noem: ‘het A t/m G model’:

  • Aanbod – hoeveel producten ga je verkopen?
  • Budget – tot hoever kun je investeren?
  • Complexiteit – hoe ingewikkeld zijn je producten
  • Draagbaar risico – hoe veilig wil je het platform hebben?
  • Eigen integraties – denk aan de koppeling met je fulfillment en boekhouding
  • Flexibiliteit – kun je overstappen of heb je meerdere shops?
  • Gemak – kun jij en je personeel ermee overweg?

Aanbod

De keuze voor een webwinkel CMS hangt af van je aanbod (of assortiment of aantal). Het is nogal een verschil of je 500, 5000 of 50.000 artikelen online wilt gaan verkopen. Je kunt overigens ook een prachtige shop hebben als je maar één of een paar producten verkoopt.

Budget

Uiteraard speelt het budget dat je beschikbaar hebt een belangrijke rol in het kiezen van een webshop platform. Met Shopify of Woocommerce kun je starten voor relatief weinig geld. Vergeet niet om in je begroting additionele kosten mee te nemen zoals hosting, design (thema of eigen ontwerp) en de benodigde plugins of uitbreidingen. Het is ook belangrijk om na te denken over ontwikkelingskosten als je aangepaste functionaliteit nodig hebt.

Complexiteit

De complexiteit van je producten kan ook van invloed zijn op het gekozen webshop systeem. Met standaard variaties, zoals verschillende maten, kleuren etc, kunnen alle platformen wel mee overweg. Daarnaast is het belangrijk dat het een gebruiksvriendelijke manier biedt om deze varianten aan je klanten te tonen. Heb je echter een andere manier van verkopen (bijv. aan halffabricaten zoals verf) dan ga je al snel naar een maatwerkoplossing. Je hebt dan een partij nodig dat met deze complexiteit overweg kan. Ik kan je uiteraard in contact brengen met betrouwbare webbouwers die voor jou aan de slag kunnen gaan.

Draagbaar risico

Het niveau van beveiliging en betrouwbaarheid dat je wilt voor je shop is ook belangrijk om in overweging te nemen. Sommige open-source systemen zoals WordPress kunnen minder strenge beveiligingsmaatregelen hebben dan commerciële SaaS-oplossingen. Het is aan te raden dat je systeem voldoende beveiligingsfuncties heeft om de gegevens van je bedrijf te beschermen.

Eigen integraties

Als je al andere tools of systemen gebruikt, zoals een boekhoudprogramma of een CRM-systeem. Is het belangrijk om te controleren of het webshop systeem integraties met deze tools biedt. Een naadloze integratie kan je helpen je bedrijfsprocessen te optimaliseren en handmatige taken te verminderen.

Flexibiliteit

Flexibiliteit is ook een belangrijke overweging. Vooral als je in de toekomst misschien wilt overstappen op een ander webshop systeem of als je meerdere webshops wilt beheren. Sommige systemen bieden meer schaalbaarheid en flexibiliteit dan andere. Het is dus belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden voor groei en uitbreiding.

Gemak

Tot slot is het van belang om na te gaan of jij en je personeel prettig kunnen werken met het gekozen webshop systeem. Een gebruiksvriendelijke interface kan het beheer van je webshop vereenvoudigen. Op die manier kan de leercurve voor nieuwe gebruikers worden verkort.

SaaS webhop platform

Een andere belangrijke optie om te overwegen bij het kiezen van een webshop systeem is het gebruik van een gesloten SaaS-platform (Software as a Service). In Nederland zijn de meestgebruikte Shopify, CCVshop, Jouwweb en Lightspeed eCom. SaaS webshop systemen bieden een gehoste oplossing waarbij je via een abonnement toegang hebt tot een webshop systeem. 

Het mooie van SaaS is dat je geen technische kennis nodig hebt om het te gebruiken. Het platform zorgt voor alles wat je nodig hebt, zoals hosting, beveiliging en software-updates. Je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhouden van servers of het installeren van updates, want dat wordt allemaal voor je geregeld.

Een ander voordeel is dat SaaS-platforms meestal flexibel zijn en kunnen meegroeien met je behoeften. Als je bijvoorbeeld meer producten aan je winkel wilt toevoegen of als je meer verkeer verwacht, kan het SaaS-platform zich aanpassen en ervoor zorgen dat alles soepel blijft lopen.

Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden, een abonnement betalen en aan de slag gaan. Het SaaS-platform zorgt voor de rest, zodat jij je kunt concentreren op het runnen van je winkel en het verkopen van je producten.

Een nadeel van SaaS is dat je afhankelijk bent van de aanbieder. Als zij problemen hebben, heb je geen toegang tot je software en dat kan je bedrijf belemmeren. Je hebt minder controle en bent afhankelijk van de leverancier. Let dus op de betrouwbaarheid van de SaaS-aanbieder voordat je hem kiest.

De voor- en nadelen van een open en gesloten-source

Dus op basis van de A tot en met G’s zou je een afweging kunnen maken tussen een open of een gesloten SaaS webshop cms. Om het nog duidelijker voor je te maken, heb ik hieronder de voor- en nadelen van een open en gesloten-source beschreven.

Voordelen van open-source systemen:

  1. Aanpassingsvermogen: Open-source systemen bieden meestal meer flexibiliteit en aanpasbaarheid. Je hebt toegang tot de broncode en kunt deze aanpassen aan je specifieke behoeften.
  2. Kosten: Open-source systemen zijn vaak gratis te gebruiken. Dit maakt ze aantrekkelijk voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten.
  3. Grote gemeenschap: Populaire open-source systemen hebben vaak een actieve groep ontwikkelaars. Deze zorgen op hun beurt voor regelmatige updates, patches en nieuwe functies.
  4. Ruime keuze aan plugins en extensies: Open-source systemen hebben een ruime keuze aan plugins en extensies. Je kunt deze functionaliteit toevoegen aan je webshop.
  5. Onafhankelijkheid: Met een open-source systeem ben je niet afhankelijk van één specifiek bedrijf. Hierdoor heb je meer controle over je eigen webshop.

Nadelen van open-source systemen:

  1. Technische kennis vereist: Het beheren en aanpassen van open-source systemen vereist vaak enige technische kennis van webontwikkeling.
  2. Verantwoordelijkheid voor beveiliging: Je (of jouw webbouwer) bent zelf verantwoordelijk voor het beheer van het systeem. Daardoor moet je regelmatig updates installeren en beveiligingsmaatregelen nemen. Zo houd je je webwinkel veilig.

Voordelen van gesloten SaaS systemen:

  1. Gebruiksvriendelijk: Gesloten systemen hebben vaak gebruiksvriendelijke interfaces. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te leren en te gebruiken zonder uitgebreide technische kennis.
  2. Ondersteuning: Gesloten systemen worden meestal ondersteund door een bedrijf. Dat bedrijf is dan verantwoordelijk voor updates, beveiliging en technische ondersteuning.
  3. Beveiliging: Commerciële gesloten systemen hebben meestal strengere beveiligingsmaatregelen. Daarom zijn er regelmatig updates om de veiligheid van je webwinkel te garanderen.

Nadelen van gesloten-source systemen:

  1. Kosten: Gesloten systemen kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Denk aan licentiekosten, abonnementskosten en mogelijke extra kosten voor uitbreidingen en ondersteuning.
  2. Beperkte aanpassingsmogelijkheden: Je bent beperkt tot de functionaliteit die het systeem biedt. Het kan moeilijker zijn om specifieke aanpassingen te maken of nieuwe functionaliteit toe te voegen.

Een persoonlijke beslissing gebaseerd op specifieke behoeften

Het kiezen van het juiste webshop systeem is een persoonlijke afweging, De beslissing hangt af van verschillende factoren. Voor jouw online succes is het essentieel om een weloverwogen keuze te maken op basis van je specifieke behoeften. Laat je dus goed adviseren door een onafhankelijke e-commerce specialist of neem gerust contact met mij op. Ik help je graag op weg.

Deel dit artikel

Foto van Joshua

Joshua

Gepassioneerd over de groeikansen die bedrijven kunnen benutten online. Met meer dan 10 jaar praktijkervaring ken ik alle facetten van marketing en e-commerce.

Meer blogs lezen?

Google prijsvergelijking met tablet

Een Google CSS partner, wat is dat ook alweer?

Wellicht ben je er niet direct van bewust, maar bedrijven besteden jaarlijks miljarden euro’s om te adverteren in de prijsvergelijker van Google. Bij het zoeken van een bepaald merkartikel of product heb je ongetwijfeld wel eens een Google CSS Partner voorbij zien komen. Denk aan het Nederlandse Productbuddy, Beslist of Producthero. Dit zijn vergelijkingssites die

Lees artikel
Google My Business Product Listings

Google Mijn Bedrijf komt met automatische productvermeldingen 

Automatische vermeldingen van Google Mijn Bedrijf producten biedt het MKB nieuwe mogelijkheden om artikelen gemakkelijker lokaal in de winkel te promoten.  Het is al zo’n 3 jaar mogelijk om producten toe te voegen in Google Mijn Bedrijf. Een nuttige feature waarbij je jouw artikelen, die je fysiek in de winkel verkoopt, gratis kunt weergeven in

Lees artikel

Online succes, wat betekent dat voor jou?

De bedrijfswaarde van je bedrijf is met 213.531 euro gestegen. In het afgelopen jaar groeide de gemiddelde winstmarge naar 13,5%. Je bedrijf heeft inmiddels maar liefst 6,3% van het marktaandeel in handen. De boekhouder complimenteert je met de geboekte resultaten. Vervolgens loop je naar de vloer en deelt in je enthousiasme de belangrijkste cijfers. Het personeel

Lees artikel