Google Mijn Bedrijf komt met automatische productvermeldingen 

Automatische vermeldingen van Google Mijn Bedrijf producten biedt het MKB nieuwe mogelijkheden om artikelen gemakkelijker lokaal in de winkel te promoten. 

Het is al zo’n 3 jaar mogelijk om producten toe te voegen in Google Mijn Bedrijf. Een nuttige feature waarbij je jouw artikelen, die je fysiek in de winkel verkoopt, gratis kunt weergeven in Google Maps en het Google zoeknetwerk bij je bedrijfsnaam. 

Voorbeeld van een productvermelding in Google Mijn Bedrijf.
Voorbeeld van een productvermelding in Google Mijn Bedrijf.

Ik merk dat er alleen (te) weinig gebruik van gemaakt, want met honderden of soms wel duizenden artikelen in een winkel is het haast ondoenlijk om dat handmatig te gaan doen. Daar lijkt eindelijk verandering in te komen. 

Volgens dit artikel op het helpcentrum van Google is de zoekgigant de samenwerking aangegaan met Pointy om het toevoegen van lokale producten in de fysieke winkel eenvoudiger te maken. Het is vooralsnog alleen beschikbaar in de Angelsaksische landen, maar ik verwacht dat het binnenkort ook voor Nederlandse winkeliers mogelijk zal worden. Lightspeed POS is een van kassasystemen die het ondersteunt.

Hoe automatische productvermeldingen werken

Wanneer klanten naar een bedrijfsprofiel zoeken, kunnen ze een productcarrousel vinden (in de mobiele app van Maps), of een carrousel en het tabblad ‘Producten’ als zij Google gebruiken. De klanten kunnen vervolgens bij jouw bedrijfsprofiel in Google Mijn Bedrijf:

  • Op een kaart met de aanbevolen producten bekijken
  • Binnen een categorie de producten bekijken.
  • Vervolgens direct contact met je opnemen.

Waarom is dit belangrijk? 

Omdat je met Pointy (of een vergelijkbare tool in de toekomst) simpelweg de streepjescode van het fysieke artikel hoeft te scannen. That’s it. De productinformatie wordt vervolgens automatisch opgehaald en toegevoegd aan je bedrijfsvermelding op Google. 

Hierdoor zal de lokale, organische vindbaarheid van jouw bedrijf toenemen zonder dat je daarvoor extra hoeft te investeren in andere lokale advertenties. 

De klant kan deze artikelen en prijzen vervolgens bekijken voordat hij of zij de winkel binnenlopen. Net als folders jagen dergelijke productvermeldingen het winkelbezoek en de verkopen aan bij zowel nieuwe als terugkerende klanten.

Wat zijn Product Listings ook alweer?

Binnen het ecosysteem van Google zijn Product Listings of productvermeldingen al jaren populair. Met name bij Shopping. Door het gebruik van de afbeelding, omschrijving en prijs zijn deze advertenties veel sprekender dan een traditionele tekstadvertentie.

Voorbeeld van 3 productvermeldingen in de zoekmachine

Wat mij betreft een goed signaal van Google dat zij het MKB meer willen ontzorgen door producten makkelijker te laten toevoegen. Dat werd ook tijd eerlijk gezegd. Een significant deel van de doelgroep wilt en blijft immers lokaal winkelen.

Deel dit artikel

Joshua

Joshua

Gepassioneerd over de groeikansen die bedrijven kunnen benutten online. Met meer dan 10 jaar praktijkervaring ken ik alle facetten van marketing en e-commerce.

Meer blogs lezen?

Het beste e-commerce platform heet Utopia

Welke webshop architectuur of ecommerce platform gebruik je of overweeg je voor je webshop? Een goed en passend webshop systeem is naast de marketingstrategie een belangrijke succesfactor. Dit is dan ook een van de eerste, inhoudelijke vragen die ik tijdens het implementatietraject aan mijn klanten stel. Er is immers zoveel te kiezen in de webshopwereld.

Lees artikel
Google prijsvergelijking met tablet

Een Google CSS partner, wat is dat ook alweer?

Wellicht ben je er niet direct van bewust, maar bedrijven besteden jaarlijks miljarden euro’s om te adverteren in de prijsvergelijker van Google. Bij het zoeken van een bepaald merkartikel of product heb je ongetwijfeld wel eens een Google CSS Partner voorbij zien komen. Denk aan het Nederlandse Productbuddy, Beslist of Producthero. Dit zijn vergelijkingssites die

Lees artikel

Online succes, wat betekent dat voor jou?

De bedrijfswaarde van je bedrijf is met 213.531 euro gestegen. In het afgelopen jaar groeide de gemiddelde winstmarge naar 13,5%. Je bedrijf heeft inmiddels maar liefst 6,3% van het marktaandeel in handen. De boekhouder complimenteert je met de geboekte resultaten. Vervolgens loop je naar de vloer en deelt in je enthousiasme de belangrijkste cijfers. Het personeel

Lees artikel