Een Google CSS partner, wat is dat ook alweer?

Wellicht ben je er niet direct van bewust, maar bedrijven besteden jaarlijks miljarden euro’s om te adverteren in de prijsvergelijker van Google. Bij het zoeken van een bepaald merkartikel of product heb je ongetwijfeld wel eens een Google CSS Partner voorbij zien komen. Denk aan het Nederlandse Productbuddy, Beslist of Producthero. Dit zijn vergelijkingssites die online prijzen verzamelen van verschillende aanbieders. Graag licht ik in dit artikel een paar belangrijke aandachtspunten toe.

Wat zijn Comparison Shopping Services?

Veel Nederlandse consumenten zijn bekend en vertrouwd met Google Shopping. Dit zijn de advertenties met afbeeldingen en prijzen waarmee je gemakkelijk een product kunt vergelijken en kopen. De betreffende Comparison Shopping Services (CSS) partner zie je onderaan de shopping advertentie staan.

Google CSS partner voorbeeld in Google Shopping
Zie bijvoorbeeld deze Google CSS partners als je zoekt op Nike Air Max schoen. Je ziet standaard Google staan, maar slimme adverteerders kiezen voor een Google CSS.

Bestaansrecht Google CSS

Shopping werd door Google als advertentieplatform dermate agressief ingezet dat zij andere vergelijkingssites in feite uitsloot. De Europese Commissie oordeelde in 2017 dat Google ruim 2,4 miljard euro boete moest betalen vanwege machtsmisbruik. Een astronomisch bedrag. Volgens de uitspraak overtrad Google de regels volgens de EU-mededingingsregels. Hierdoor konden andere partijen, met name vergelijkingssites, niet meer concurreren met Google Shopping.

Om goodwill te creëren en ongetwijfeld hogere boetes te voorkomen, heeft Google enkele jaren terug het CSS-programma gestart. Hierdoor kunnen andere partijen zich aanmelden als partner voor prijsvergelijking. Naast Google zelf kun je in Nederland kiezen voor andere Comparison Shopping Service partners. Denk aan: Bigshopper, Shoparize of Productbuddy. Laatstgenoemde kan ik je van harte aanbevelen vanwege de lage kosten en persoonlijke service.

Neveneffecten na de overstap op een CSS Partner

Om te kunnen concurreren met Google Shopping heeft een CSS partner een ultiem voordeel. Door gebruik te maken van een CSS partner krijg je namelijk 20% korting op de klikprijs ten opzichte van Google CSS. Dat scheelt aanzienlijk!

Standaard zie je in Merchant Center rechtsboven Google staan als CSS. Alleen al vanwege de kostenbesparingen adviseer ik webshopeigenaren altijd om te switchen naar een andere Google CSS partner. In de praktijk betekent dat met een bod van €0,80 via een CSS partner dezelfde waarde heeft als een bod van €1,00 via de standaard Google Shopping CSS.

Naast de kosten die je bespaart zijn je shopping campagnes dus direct een stuk krachtiger. Ideaal! Een concurrerende adverteerder moet immers 25% meer bieden via Google Shopping om het bod van een CSS partner te evenaren.

Welke partij moet je kiezen?

Dat is een persoonlijke afweging. De aanbieders verschillen vrijwel niet van elkaar. Zoals eerder genoemd vind ik Productbuddy het beste werken. Zij zijn het goedkoopste en staan in direct contact met Google om de CSS in jouw Merchant Center voor je in te stellen. Daarnaast denken ze proactief mee in verbeteringen in je feeds om succesvol te zijn in Google Shopping. Van harte aanbevolen!

Deel dit artikel

Picture of Joshua

Joshua

Gepassioneerd over de groeikansen die bedrijven kunnen benutten online. Met meer dan 10 jaar praktijkervaring ken ik alle facetten van marketing en e-commerce.

Meer blogs lezen?

Het beste e-commerce platform heet Utopia

Welke webshop architectuur of ecommerce platform gebruik je of overweeg je voor je webshop? Een goed en passend webshop systeem is naast de marketingstrategie een belangrijke succesfactor. Dit is dan ook een van de eerste, inhoudelijke vragen die ik tijdens het implementatietraject aan mijn klanten stel. Er is immers zoveel te kiezen in de webshopwereld.

Lees artikel
Google My Business Product Listings

Google Mijn Bedrijf komt met automatische productvermeldingen 

Automatische vermeldingen van Google Mijn Bedrijf producten biedt het MKB nieuwe mogelijkheden om artikelen gemakkelijker lokaal in de winkel te promoten.  Het is al zo’n 3 jaar mogelijk om producten toe te voegen in Google Mijn Bedrijf. Een nuttige feature waarbij je jouw artikelen, die je fysiek in de winkel verkoopt, gratis kunt weergeven in

Lees artikel

Online succes, wat betekent dat voor jou?

De bedrijfswaarde van je bedrijf is met 213.531 euro gestegen. In het afgelopen jaar groeide de gemiddelde winstmarge naar 13,5%. Je bedrijf heeft inmiddels maar liefst 6,3% van het marktaandeel in handen. De boekhouder complimenteert je met de geboekte resultaten. Vervolgens loop je naar de vloer en deelt in je enthousiasme de belangrijkste cijfers. Het personeel

Lees artikel