Een Google CSS partner, wat is dat ook alweer?

Wellicht ben je er niet direct van bewust, maar bedrijven besteden jaarlijks miljarden euro’s om te adverteren in de prijsvergelijker van Google. Bij het zoeken van een bepaald merkartikel of product heb je ongetwijfeld wel eens een Google CSS Partner voorbij zien komen. Dit zijn vergelijkingssites die online prijzen verzamelen van verschillende aanbieders. Er zitten een paar belangrijke verschillen die ik graag toelicht in dit artikel.

Wat zijn Comparison Shopping Services?

Veel Nederlandse consumenten zijn vertrouwd met Google Shopping. Dit zijn de advertenties met afbeeldingen en prijzen waarmee je gemakkelijk een product kunt vergelijken en kopen. De betreffende Comparison Shopping Services (CSS) partner zie je onderaan de shopping advertentie staan.

Google CSS partner voorbeeld in Google Shopping
Zie bijvoorbeeld deze Google CSS partners als je zoekt op Nike Air Max schoen.

Bestaansrecht Google CSS

Shopping werd door Google als advertentieplatform dermate agressief ingezet dat zij andere vergelijkingssites in feite uitsloot. De Europese Commissie oordeelde in 2017 dat Google ruim 2,4 miljard euro boete moest betalen vanwege machtsmisbruik. Een astronomisch bedrag. Volgens de uitspraak overtrad Google de regels volgens de EU-mededingingsregels. Hierdoor konden andere partijen, met name vergelijkingssites, niet meer concurreren met Google Shopping.

Om goodwill te creëren en ongetwijfeld hogere boetes te voorkomen, heeft Google enkele jaren terug het CSS-programma gestart. Hierdoor kunnen andere partijen zich aanmelden als partner voor prijsvergelijking. Naast Google zelf kun je in Nederland kiezen voor andere Comparison Shopping Service partners. Denk aan: Bigshopper, Shoparize of Productbuddy. Laatstgenoemde kan ik je van harte aanbevelen vanwege de lage kosten en persoonlijke service.

Ultiem voordelen van een CSS Partner

Om te kunnen concurreren met Google Shopping heeft een CSS partner een ultiem voordeel. Door gebruik te maken van een CSS partner krijg je namelijk 20% korting op de klikprijs ten opzichte van Google CSS. Dat scheelt aanzienlijk!

Standaard zie je in Merchant Center rechtsboven Google staan als CSS. Alleen al vanwege de kostenbesparingen adviseer je altijd om te switchen naar een andere CSS partner. In de praktijk betekent dat je met een bod van €0,80 via een CSS partner dezelfde waarde heeft als een bod van €1,00 via Google Shopping CSS. Naast de kosten zijn je shopping campagnes dus direct een stuk krachtiger. Een concurrerende adverteerder moet immers 25% meer bieden via Google Shopping om het bod van een CSS partner te evenaren.

Zoals eerder genoemd vind ik Productbuddy het beste werken. Zij staan in direct contact met Google en stellen de CSS in je Merchant Center geheel kosteloos voor je in. Daarnaast denken ze proactief mee in verbeteringen in je feeds om succesvol te zijn in Google Shopping. Van harte aanbevolen!

Deel dit artikel

Joshua

Joshua

Gepassioneerd over de groeikansen die bedrijven kunnen benutten online. Met meer dan 10 jaar praktijkervaring ken ik alle facetten van marketing en e-commerce.

Don’t Stop Here

More To Explore