Online succes, wat betekent dat voor jou?

De bedrijfswaarde van je bedrijf is met 213.531 euro gestegen. In het afgelopen jaar groeide de gemiddelde winstmarge naar 13,5%. Je bedrijf heeft inmiddels maar liefst 6,3% van het marktaandeel in handen. De boekhouder complimenteert je met de geboekte resultaten. Vervolgens loop je naar de vloer en deelt in je enthousiasme de belangrijkste cijfers. Het personeel knikt instemmend, Minder enthousiast dan je had verwacht.

Wat is online succes? Als (webshop) eigenaar of ondernemer beschouw je jezelf wellicht succesvol als je jouw kwantitatieve doelen behaald. Bovenstaande resultaten zijn essentieel in het beoordelen hoe effectief en succesvol je bedrijf is.

Kwantitatieve doelstellingen

Kwantitatieve doelstellingen leggen de focus op cijfers en data. Ze zijn meetbaar en duidelijk. Je kunt tussentijds monitoren en bijsturen als dat nodig is. Hartstikke nuttig, maar ben je succesvol als je alleen kwantitatieve doelstellingen behaald?

Het valt mij op dat er binnen e-commerce vaak alleen wordt gekeken naar data. Denk aan online metrieken zoals conversieratio, orderwaarde, en de online kosten per acquisitie. Zoveel mogelijk orders tegen de beste marges. Dergelijke doelen zijn met name gericht op de eigen prestaties.

Maar ook de overbekende Net Promoter Score (NPS) is naar mijn mening niet primair gericht op kwaliteit. Ondanks de vraag wordt gesteld aan de klant: Hoe waarschijnlijk is het dat u het bedrijf, product of dienst aanbeveelt bij iemand anders? Voor veel bedrijven geeft NPS belangrijke inzichten hoe tevreden klanten zijn en hoe waardevol de inspanningen zijn van de klantenservice. Het is relatief gemakkelijk te implementeren, maar het is wel weer een cijfer.

Dat is jammer want cijfers vertellen een deel van het verhaal. Is succes niet meer dan alleen het behalen van cijfermatige doelen? Binnen de online marketing zijn er genoeg doelen die gericht zijn op kwaliteit. 

Kwaliteit als basis van succes

Kwalitatieve doelstellingen hebben als kenmerk dat ze anderen, jouw klant, jouw collega’s of partners, centraal stellen. Zij versterken net zo goed je bedrijf. Het is een van de eerste vragen die ik stel aan mijn klanten. Maar ook voor je webshop kun je prima kwaliteitsdoelstellingen opnemen. Welke acties dragen bij in het verbeteren van de klanttevredenheid? In hoeverre beveelt een koper jouw bedrijf aan bij anderen? Welke positieve associaties heeft je doelgroep en hoe kan je bedrijf of merk daarop inspelen?

Tijdens de gesprekken die wij voeren voor jouw marketingfundament hou ik altijd rekening met de waarde die je bedrijf toevoegt voor je doelgroep. Succesvol zijn is voor mij een gezonde verhouding tussen kwaliteit en kwantiteit. Een klant die verder komt, duurzame resultaten boekt en zijn of haar enthousiasme met mij deelt geeft mij voldoening. Daar doe ik het voor. Wat betekent succes voor jou?

Laat mij je helpen het marketingfundament van je bedrijf vorm te geven. Ik zet graag mijn kennis en ervaring voor je in om je marketing succesvol op de rit te krijgen. Benieuwd hoe ik je kan helpen? Neem contact met mij op. Ik maak graag kennis. 

Deel dit artikel

Joshua

Joshua

Gepassioneerd over de groeikansen die bedrijven kunnen benutten online. Met meer dan 10 jaar praktijkervaring ken ik alle facetten van marketing en e-commerce.

Don’t Stop Here

More To Explore