Interim Ecommerce Manager

Ben je op zoek naar een interim e-commerce manager? Met mijn hulp kun je kostbare tijd en leergeld besparen bij het opzetten en vermarkten van je webwinkel of platform.

Je kunt mij als e-commerce manager inhuren, zodat je geen vacature uit hoeft te zetten. Dat scheelt je tijd en geld, want je betaalt me alleen voor de duur van onze overeenkomst en je hoeft mij niet in te werken.

Joshua Beukers with logo

Wat doet een freelance e-commerce manager?

Een e-commerce manager op freelancebasis (of interim manager) ondersteunt je bedrijf tijdens de opstartfase van je webshop en/of bij het uitbreiden van je online verkoopactiviteiten. Bijvoorbeeld door het opzetten van een webwinkel of online verkoopplatform en door het vermarkten van je producten of diensten.

Tarieven freelance e-commerce consultant of manager

In Nederland kost een interim e-commerce manager gemiddeld tussen de 65 en 175 euro per uur. De exacte hoogte van het uurtarief hangt uiteraard samen met de bedrijfskosten van het e-commercebedrijf dat je inhuurt. 

Kies je voor een groot bedrijf, dan is de kans groot dat je een hoger uurtarief moet betalen, omdat het bedrijf te maken heeft met hogere bedrijfskosten. Denk aan het kantoorpand, ondersteunende personeelskosten.

Aannemen of uitbesteden?

Naast de onderlinge verschillen tussen freelance e-commerce managers zijn er ook verschillen tussen freelancers en vaste krachten. 

In plaats van te proberen de openstaande e-commerce vacatures met vast personeel te vullen, kun je ook mij inschakelen bij het opstarten van je webshop. Met mijn jarenlange ervaring ken ik de ins en outs van e-commerce en kunnen we veelal snel aan de slag.

Bekijk mijn agenda en plan gerust een kennismaking in.

 

Werkzaamheden E-commerce Manager

Een e-commerce business runnen is vaak net zo intensief als een fysieke winkel runnen. Het beginnen van een webwinkel kun je daarom ook zien als het openen van een extra vestiging. Met de nodige investeringen die daarbij horen. 

Een goede e-commerce manager begeleid je van A tot Z bij het proces. Hieronder enkele van de werkzaamheden als freelance e-commerce manager:

  • E-commerce analyse en advies: op basis van je huidige webwinkel of aan de hand van jouw wensen. Technische e-commerce doorontwikkeling: onderzoeken, testen, implementeren en bijsturen.
  • E-commerce strategie en online marketing: o.a. door nieuwsbrieven, zoekmachine optimalisatie (SEO), Google Ads (SEA), Facebook Ads en Instagram.
  • E-commerce project management: een complex webshoptraject begeleiden.
  • E-commerce operations management: operationele processen stroomlijnen en automatiseren. Denk aan orders afhandelen, voorraden beheren en koppelingen met externe tools maken.
  • Een team vormen om (op termijn) uitgebreidere e-commerce activiteiten uit te voeren.
  • Indien gewenst deelnemen aan gesprekken met leveranciers en andere externe partijen.
 

Aanbevelingen

Een ideale combinatie van online marketing diensten

Aan de hand van jouw wensen en doelstellingen stellen we een plan van aanpak op. Vervolgens ga ik voor je aan de slag met de juiste online marketing middelen. 

Online strategie

We beginnen met het bepalen van een gedegen strategie. Hiervoor doe ik bijvoorbeeld onderzoek naar jouw huidige online marketingactiviteiten, je doelen en doelgroep en het online gedrag van potentiële klanten.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Omdat veel mensen zoekmachines zoals Google gebruiken om te zoeken naar producten en diensten, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zoekmachine optimalisatie. In het Engels heet dit Search Engine Optimization of afgekort SEO. Hierdoor laten we jouw website hoog scoren in Google, om je concurrentie voorbij te groeien!

Linkbuilding

SEO gaat hand in hand met linkbuilding. Hierbij draait het om het vergroten van jouw online autoriteit. Door het bouwen van actieve en kwalitatieve links binnen jouw eigen website, maar ook van en naar andere websites, vergroot jij als het ware je online geloofwaardigheid. Zo zullen je webpagina’s hoger scoren in de organische zoekresultaten in Google.

Hoe kan ik je helpen?

Wil je weten of ik je als interim e-commerce manager of als e commerce specialist kan helpen? Neem vrijblijvend contact met mij op om kennis te maken en je wensen te bespreken. Dan kan ik een passend voorstel voor je maken. En dan kunnen wij wellicht een mooie samenwerking starten.

Veelgestelde vragen over interim e-commerce management

In het kort beantwoord ik graag enkele van de meest gestelde vragen die ik ontvang.

Ja, mijn agenda staat vanaf oktober 2024 open voor een nieuwe klus voor ca. 4 uur per week. Neem contact met mij op voor een nadere kennismaking.

Zit er verschil tussen het inhuren van een vaste medewerker en een freelancer? Waarom een freelance e-commerce manager inhuren? Terechte vragen. Als je gaat investeren in een e-commerce manager, waarom zou je dan geen vaste medewerker aannemen? Hieronder enkele redenen:

  • Je haalt extra kennis en ervaring in huis: de kennis van een freelancer gaat vaak veel dieper: mijn vakgebied is niet alleen mijn beroep maar ook mijn hobby. Ook in mijn vrije tijd heb ik veel ervaring opgedaan. Zo heb ik ontdekt wat wel en niet werkt en deze kennis en kunde kan ik inzetten voor jouw bedrijf.
  • Groter netwerk: freelance e-commerce managers hebben vaak een groot netwerk van online marketing specialisten om zich heen verzameld. Zo vind ik dus ook antwoorden op vragen die ik zelf niet 1, 2, 3 kan beantwoorden, doordat ik kan putten uit mijn netwerk.
  • Kosten besparen: vaste medewerkers brengen extra kosten met zich mee, zoals vakantiegeld, pensioengeld, ziektekostenverzekering, enzovoort. Een vaste fulltime e-commerce medewerker kost je al snel zo’n € 4.000 per maand. Werk je met mij samen dan ben je significant goedkoper uit zonder dat je lange termijnverplichtingen hebt.
  • Minder risico: mocht een vaste medewerker ziek worden of om een andere reden niet kunnen werken, dan kost dat de ondernemer behoorlijk wat geld. De gemiste tijd kan vaak niet worden ingehaald op een ander moment. Mijn tarief is all-in.
  • Ruimere beschikbaarheid: als freelance e-commerce manager ben ik meestal ook buiten kantooruren beschikbaar. Zo ben ik veel flexibeler dan een vaste medewerker die van 9 tot 5 werkt.

Je kunt mij als e-commerce manager inhuren, zodat je geen e-commerce manager vacature uit hoeft te zetten. Dat scheelt je tijd en geld, want je betaalt me alleen voor de duur van onze overeenkomst en je hoeft me niet in te werken. Dit zijn een paar redenen om mij in te schakelen als jouw interim e-commerce manager of freelancer:

  • Ik heb 10 jaar ervaring op het gebied van e-commerce: zo heb ik tientallen webshops opgezet.
  • Schakel je mijn hulp in, dan ben ik graag jouw gids bij het maken van slimmere online bedrijfsbeslissingen, die tot betere resultaten leiden tegen veelal lagere kosten.
  • Gebruik mijn kennis en ervaring met het opzetten van je shop of e-commerce afdeling.
  • Ik bied persoonlijke begeleiding. Tijdens onze samenwerking blijf ik met je in contact. Bereikbaar voor je vragen over marketing en e-commerce.
  • Ik ben een onafhankelijke marketeer. Afgestemd op jouw wensen en doelstellingen onderzoek ik de meest kansrijke route. Alles geheel onafhankelijk en dus in het belang van jouw bedrijf.

Of ik als interim of freelancer op locatie of thuis voor je aan de slag ga, spreken we samen af. Hierbij speelt de reisafstand een rol. Over het algemeen bestaan er afspraken tussen opdrachtgevers en freelancers omtrent werken op locatie of werken van uit huis. Dat ziet er meestal zo uit:

  • Bij een reisafstand van 0 tot 50 km kunnen freelancer en opdrachtgever afspreken om (bij opdrachtgever) op kantoor te werken.
  • Is de reisafstand 50+ km dan is het wellicht praktischer om vanuit huis te werken en 1 à 2 keer per maand op kantoor van de opdrachtgever af te spreken.

E-commerce managers houden zich veelal bezig met online marketing, logistiek en klantenservice. In het bijzonder met het opzetten van een webshop. Je betaalt een e-commerce manager voor diens kennis, ervaring en tijd. Daarnaast komen er bij het opzetten en uitbreiden van een webwinkel of online platform diverse kosten bij voor eenmalige en/of maandelijkse investeringen. Denk hierbij aan:

  • Een webshop/webwinkel of online platform bouwen door een bouwer
  • Investeringen in advertenties op sociale media, zoals Google, Facebook of andere partijen.
  • Administratie-/boekhoudsoftware.
  • Technisch onderhoud van je webshop.
  • aanschaf van door externe partijen ontwikkelde koppelingen, plug-ins, en dergelijke.

Wat het totaalbedrag van deze investeringen is, hangt van allerlei factoren af. Er is niet een bedrag te noemen.

Neem vrijblijvend contact met mij op om kennis te maken en je wensen te bespreken.